Bebeklerde Gaz Sancısı (İnfantil Kolik)

Bebeklerde Gaz Sancısı (İnfantil Kolik)

İnfantil Kolik olarak da bilinen bebeklik dönemindeki gaz sancısı problemi bize başvuran birçok ebeveynin kendisini çaresiz hissetmesine neden oluyor. Çocukların altı temiz, karınları tok ve herhangi bir sağlık problemleri bulunmuyor; ancak bebekler sürekli bir huzursuzluk içerisinde ve ağlıyor…Takdir edersiniz ki aniden başlayan ve dindirilmesi oldukça güç olan ağlama nöbetleri ebeveynler için ciddi bir endişe kaynağı yaratıyor.

Bu yazımızda hem endişeleri gidermek hem bebek gelişimi ile ilgili önemli noktalara değinmek hem de bebeklerde gaz sancısını azaltmaya yarayan öneriler sunmak adına önemli bilgiler paylaşacağız.

Bebeklerde Gaz Sancısı (İnfantil Kolik) Nedir?

Kolik, aslına bakarsanız biraz gizem barındırır. Bu terim; sağlıklı beslenen bebeklerin 3 haftadan fazla bir süreç boyunca haftada 3 günden ve günde 3 saatten fazla ağlaması durumunda kullanılır. Bebekler doğduktan yaklaşık 2 hafta sonra başlayan gaz sancıları genellikle bebek 3 – 4 aylık olana kadar devam eder. Gaz sancısı nedeniyle bebekler aniden başlayan ve acı bir çığlığı andıran ağlama nöbetlerine girerler. Bu süreçte bacaklarını karınlarına doğru çekerler, yüzleri buruşur, kızarır ve hatta sancının şiddetine bağlı olarak morarmaya başlar. Bu nöbetler bebek gaz çıkardıktan sonra düzelir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısına yol açan neden tam olarak bilinmemektedir. Ancak gaz sancısına neden olabilen risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeklerin hayatının bu evresinde sindirim sistemleri henüz yeterli olgunluğa sahip değildir ve gelişmeye devam eder. Sindirim sistemi gelişirken sindirim sistemini destekleyen kaslara spazm girmesi bebeklerde gaz sancısı yaratabilir.
  • Anne sütüyle beslenen bebekler annenin tükettikleri gıdalardan etkilenirler. Annenin gaz yapan yiyecekleri tüketmesi halinde bebeklerin henüz tam anlamıyla gelişmeyen sindirim sistemleri tepki gösterebilir.
  • Bebekler ışığa ve gürültüye karşı aşırı hassasiyet gösterebilirler. Çevresel uyarıcılar ağlama nöbetlerinin oluşmasına neden olabilir.
  • Bebeklerin yatma pozisyonu hava yutmalarını sağlayıp bağırsakta gaz birikimine ve sancı oluşumuna neden olabilir.

Bebeklerin gaz sancısı nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını söyleyebiliriz. Ancak bebeklerin huzursuzluklarının nedenlerinin mutlaka teşhis edilmesi gerekir. Doğal süreçte yasadıkları gaz sancılarının yanı sıra bebeklerin ağlamasına yol açabilen farklı sorunlar da olabilir. Enfeksiyon, mide problemleri, merkezi sinir sisteminde enflamasyon, kalp ritim düzensizliği ve uzuv yaralanmaları da eş değerde ağlamalara yol açabileceği için ebeveynlerin ihmalkar davranmamaları gerekir.

İnfantil Kolik Nasıl Tedavi Edilir?

İnfantil kolik tedavisinde kullanılan ve kesin çözüm veren bir tedavi yöntemi bulunmaz. Bebeklerin neden ağladığının tespit edilmesi ve bu doğrultuda uygulanacak rahatlatıcı yöntemlerle bebekler sakinleştirilebilir.

  • Bebekler gürültüden ve ışıktan mümkün olduğunca uzak tutulabilir.
  • Sıcak bir banyo bebekler üzerinde sakinleştirici bir etki yaratabilir.
  • Bebeklere masaj yapılabilir. Böylece kas koordinasyonlarının gelişimine ve sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlanırken bebekler rahatlatılabilir. Bebeklere masaj yapılırken sakinleştirici ve dinginleştirici etkisi olan badem yağı, lavanta yağı, adaçayı yağı gibi doğal yağlar kullanılabilir.
  • Annelerin beslenmesi de infantil kolik etkisini azaltan önemli bir faktör olarak kabul edilir. Emzirme döneminde turp, nohut, barbunya, lahana, fasulye ve bulgur gibi gaz yapabilen gıdaların tüketilmesi kesilebilir. Aynı şekilde annenin sigara, alkol ve çay alışkanlıklarını da azaltması ya da tamamen bırakması gerekebilir.
  • Bebeklerin bağırsak florasının düzenlenmesi ve olası alerjik reaksiyonların engellenmesi adına anne sütü tercih edilmelidir. Formula ile beslenen bebeklerde, bebek beslenmesine probiyotikler eklenebilir.

Bebeklerde gaz sancısına bağlı olarak oluşan infantil kolik etkisi azaltılabilen ve yönetilebilen bir durumdur. Bebeklerin normalden farklı bir şekilde ağlaması ve bu ağlamaya farklı belirtilerin eşlik etmesi durumunda uzmanlara başvurulması gerekir