Bebeklerde Pişik

Bebeklerde Pişik

Bebeklerde pişik oluşumu en sık rastlanan bebeklik dönemi cilt sorunları arasında yer alır. Özellikle yaz aylarında sıcak havanın da etkisiyle bebeklerin ciltlerinde kızarıklık, su dolu kabarcıklar ve küçük şişlikler oluşabilir. Bu yan etkiler bebeklerin huzursuzlanmasına, acı çekmesine, yanma ve batma hissetmelerine neden olabilir.

Bize başvuran ebeveynlerin en sık karşılaştıkları sorunlardan biri olması nedeniyle “Pişik nedir?”, “Bebeklerde pişik neden oluşur?”, “Pişik Nasıl Önlenir?” ve “Bebeklerde pişik nasıl tedavi edilir?” gibi önemli soruların yanıtlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Pişik Nedir?

“Diaper Dermatit” ya da “Bez dermatiti” olarak da bilinen pişik; genellikle bebek bezinin bebeğin cildiyle temas ettiği bölgelerde görülen cilt tahrişleri olarak tanımlanabilir. Pişikler kaşıntı, acı ve yanma gibi belirtilerle etkisini gösterir. Akabinde bebeğin cildinde kızarıklıklar oluşur ve bu yan etkiler ihmal edildiği takdirde pişiklere bakteriyel enfeksiyonlar da eklenebilir. İdrarın, terin ve dışkının nemli cilt bölgelerini tahriş etmesine bağlı oluşan pişikler çocukların genital organlarının çevresinde, popo bölgesinde, bacak içlerinde, sırtta, koltuk altlarında, boyunda ve göbekte gözlenebilir.

Bebeklerin yetişkinlere oranla daha hassas bir cilde sahip olması, bebek bezlerinin cildin nefes almasını engellemesi, nemli derinin daha hassas olması ve bebeklerin çok sık idrar yapması gibi farklı nedenlerle ortaya çıkan pişik problemi enfeksiyon oluşumuna neden olabileceği için ihmal edilmemelidir.

Bebeklerde Pişik Neden Oluşur?

Bebek cildinin hassas olması bebeklerde pişik oluşumunun en büyük sebebidir. Cildin maruz kaldığı yüksek amonyak değerlerine sahip üre, dışkı, ter ve sabun gibi temizlik maddeleri cildin reaksiyon göstermesine neden olur.

Bebeklerde pişik oluşumunu tetikleyen birden çok risk faktörü olduğu bilinir. En sık görülen pişik sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Dışkı ve idrar teması: Uzun süre idrar ve dışkı ile temas etmek bebeklerin hassas ciltlerini tahriş edebilir. Özellikle bebeklerde dışkılama ishal şeklinde gerçekleşiyorsa pişik oluşumu artabilir.
  • Sürtünme: Bebeklerin hassas ve nemli ciltleri sürtünmeye karşı oldukça duyarlıdır. Bebek bezleri ve cildi tahriş eden dar giysiler pişik oluşumu tetikleyebilir.
  • Yeni Ürünler: Bebeğin cildi; bebek bezlerine, kıyafetlerinin yıkandığı deterjana, yumuşatıcılara ya da temizliğinin yapıldığı mendillere karşı reaksiyon gösterebilir. Bazı bebeklerin ciltleri bebek losyonlarına, pudralara ve yağlara karşı da hassas olabilir.
  • Enfeksiyonlar: Bebeklerin ciltlerinde küçük bir enfeksiyon kısa sürede çevre bölgeye yayılabilir. Özellikle nemli ve sıcak bölgelerde bakteriler ve mantarlar deri kıvrımları arasına yerleşip pişik oluşumunu başlatabilir.
  • Yeni Gıdalar: Bebekler katı gıdalara geçiş yaptığında dışkılarının içerikleri de değişir. Bu durum pişik oluşumu riskini arttırabilir. Bebeğin beslenmesindeki farklılıklar pişik oluşumu nedenleri arasında gösterilir.

Tüm bu unsurlar haricinde bebeklerin kullandıkları ilaçların, çinko eksikliğinin, ciltlerinin yeterince temiz tutulamamasının ve annenin beslenmesindeki farklılıkların anne sütüne yansımasının da bebeklerde pişik oluşumuna yol açabildiği kabul edilir.

Bebeklerde Pişik Nasıl Önlenir?

Bebeklerinizin hassas cildini pişik oluşumundan korumak için basit ama aynı zamanda etkili yöntemler uygulayabilirsiniz.

  • Bebeğinizin bezini mümkün olduğunca sık değiştirin.
  • Bebeğinizin bezini değiştirdiğiniz zamanlarda cildini ılık suyla yıkayın.
  • Bebeğinizin cildini kurularken sert dokuya sahip havlular kullanmayın.
  • Bebeğinizin boyuna, kilosuna ve hareket düzeyine uygun bebek bezleri kullanın.
  • Bebeğinizin cildi tam anlamıyla kurumadan yeni bebek bezini takmayın.
  • Bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa mümkün olduğunca beslenme düzeninizi değiştirmeyin ve gereksiz ilaç kullanımından uzak durun.

Bebeklerde Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde pişik oluşumunun nedenleri belirlendikten sonra bebek özelinde bir tedavi yöntemi uygulanır. Genellikle pişik tedavisi bebeklerde pişiği önleme yöntemleri uygulanarak gerçekleştirilir. Ancak uzman doktorlar özel içeriğe sahip kremlerin, vazelinlerin ya da kapsüllerin kullanılmasını da önerebilirler.

Bu süreçte doktorların direktiflerinden çıkmamanızı ve bebeğinizin tedavisini uzman ellere bırakmanızı öneriyoruz.