Çocuklarda Besin Alerjisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Çocuklarda Besin Alerjisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Her 20 çocuktan 1’inde görülen gıda alerjileri genellikle yumurta, inek sütü, fıstık, balık, deniz ürünleri gibi besinlerin tüketilmesiyle etkisini hissettirir. Çocuklarda besin alerjileri genellikle çok ciddi sağlık sorunlarına neden olmasa da etkileri kişiden kişiye değişebilir ve ciddiyeti farklılaşabilir. Besin alerjilerine kesin çözüm sunan bir yöntem olmasa da bu konuda farkındalığın artması ve çocuklara alerji yapan besinlerin beslenme programından çıkarılması onların sağlığını ve hayat kalitesini korumayı sağlar.

Çocuklarda besin alerjilerinin giderek yaygınlaşması ve ailelerin soru işaretlerinin artması nedeniyle bu yazımızda besin alerjileri ile ilgili önemli bilgiler paylaşacağız.

Çocuklarda Besin Alerjisi Neden Olur?

Alerjiler, normalde zararsız bir maddeye bağışıklık sisteminin tepki vermesi ve histamin salgılayarak vücudun reaksiyon göstermesi durumu olarak tanımlanabilir. Alerjik reaksiyonlar kişi kendi bağışıklık sistemi tarafından tehdit olarak algılanan bir alerjene maruz kaldıktan sonra kaşıntı, hapşırma, öksürme, burun akıntısı, göz sulanması, nefes darlığı vb. semptomlar geliştirmesidir. Çocuklarda da besin alerjileri aynı şekilde ortaya çıkar. Çocuk o besini yedikten sonra vücudunda alerjik semptomlar oluşmaya başlar.

Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi Nedir?

Çocuklarda en sık görülen besin alerjileri arasında inek sütü alerjisi gelir. Çocuklar inek sütü veya inek sütü içeren gıdalar tükettiklerinde dakikalar içerisinde kurdeşen, hırıltı, kusma, ishal, yumuşak dışkı, öksürük, burun akıntısı, göz yaşarması, gaz sancısı ve ağız çevresinde kaşıntılı deri dökülmesi gibi semptomlar yaşamaya başlarlar.

İnek sütü alerjisi bazı çocuklarda anafilaksi oluşumuna neden olabilir. Her ne kadar görülme sıklığı çok olmasa da anafilaksi yani aşırı hassasiyet durumunda nefes tıkanıklığına bağlı olarak hayati risk ortaya çıkabilir. Bu nedenle inek sütü alerjisi olan çocukların zaman kaybetmeden uzman doktorlara götürülmesi gerekir. Semptomlar hafif olsa dahi bu sağlık sorunu ihmal edilmemelidir. İnek sütü alerjisinin anafilaksiye dönüşmesi acil tıbbi destek alınmasını gerektirebilir.

İnek sütü alerjisinin temel sebebi diğer tüm alerjiler gibi bağışıklık sisteminin süt proteinlerini tehdit olarak algılamasıdır. Kasein ve/veya Whey proteinlerine hassasiyet gösteren çocukların büyük bir kısmı yaşlarının ilerlemesine bağlı olarak bu alerjiden kurtulabilirler.

Çocuklarda Yumurta Alerjisi Nedir?

Çocuklar inek sütüne gösterdikleri alerjik reaksiyonları yumurta ve yumurta içeren besinleri tükettiklerinde de gösterebilirler. Yumurta alerjisi büyük çoğunlukla çocuk 5 yaşına geldiğinde sona erer. Yumurta tüketimine bağlı olarak burun akıntısı, nefes darlığı, kalp atışlarında hızlanma, tansiyon düşüklüğü, cilt döküntüleri, şişkinlik, ishal, kusma ve karın ağrısı gibi alerjik semptomlar ortaya çıkabilir. Yumurta alerjisi olan çocuklarda da tıpkı süt alerjisindeki gibi anafilaksi oluşabilir. Bu nedenle tüm alerjik reaksiyonlar yakından takip edilmeli ve alerjik bünyelere sahip olan çocuklar uzman doktorlara muayene ettirilmelidir.

Çocuklarda Besin Alerjileri Nasıl Önlenir?

Besin alerjilerini önlemenin en etkili yolu çocukların hangi besinlere karşı alerjilerinin olduğunun belirlenmesi ve bu besinleri tüketmelerinin engellenmesidir. Besin alerjilerinin önlenmesi için ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekir. Çocuklarının yediği her bir besinin içeriği düşünmeli ve mümkün olduğunca hazır besinleri tüketmelerine izin verilmemelidir. Evde beslenen çocukların sağlığını korumak kontrol ebeveynlerde olduğu için göreceli olarak daha kolay olabilmektedir. Ancak dışarıda tüketilen yiyeceklerin içerikleri çocuklar için sorun teşkil edebilir.

Alerjik Reaksiyonlar Değişiklik Gösterebilir

Çocukların besin alerjilerinin yol açtığı semptomlar birçok farklı faktörden etkilenebilir. Alerjinin ne kadar ciddi olduğu, besinin ne kadar tüketildiği, yiyeceğin sıvı ya da katı olması, yiyeceğin çiğ mi pişmiş mi tüketildiği ve çocukta astım hastalığının olup olmadığı gibi unsurlar besin alerjisi semptomlarının şiddetini etkileyebilir.