Çocuklarda Karın Ağrısı

Çocuklarda Karın Ağrısı

Karın içi ya da karın dışı organlarda yaşanan sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkabilen çocuklarda karın ağrısı şikayeti uzman doktorlara başvurulma nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Basit nedenlerle kaynaklanabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilen karın ağrıları ihmal edilmemelidir. Bu yazımızda çocuklarda karın ağrısına yol açabilen potansiyel nedenleri ve çocuklarda karın ağrısı ile ilgili önemli bilgileri bulabilirsiniz.

Çocuklarda Karın Ağrısı Nedenleri

Çocuklarda karın ağrısı nedenleri çeşitlilik gösterir. Karın ağrısına yol açabilecek birçok sağlık sorunu olduğu için karın ağrısı şikayetleri görmezden gelinmemelidir. Henüz konuşamayan bebeklerde ağlama ve huzursuzluk gibi yan etkilere neden olan karın ağrıları kusma ve ishalle birlikte görüldüğünde zaman kaybetmeden uzmanlara danışılmalıdır.

Çocukluk döneminde görülen karın ağrıları çocuğun yaşının ilerlemesiyle birlikte daha spesifik olarak sorgulanabilir. Ağrının ne kadar süredir devam ettiği, şiddeti ve karnın hangi bölgesinde hissedildiği gibi detaylar uzmanların teşhislerini kolaylaştırır.

Karın ağrısı şikayeti görülen çocukların ebeveynleri sıklıkla apandisit patlamasından şüphelenerek paniğe kapılabilirler. Her karın ağrısının cerrahi müdahale gerektirmeyeceğini ancak nedenlerinin mutlaka bilinmesi gerektiğini yeri gelmişken hatırlatmak istiyoruz.

  • Enfeksiyonlar: Virüsler ve bakteriler karın ağrısı oluşumuna yol açabilir. Viral enfeksiyonlar nedeniyle başlayan karın ağrıları bakteriyel enfeksiyonlara oranla daha çabuk geçme eğilimi gösterir.
  • Beslenmeyle İlgili Faktörler: Besin alerjisi, besin zehirlenmesi, gaz birikmesi gibi nedenler karın ağrısı oluşumuna yol açabilir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: Sünnet olmamış erkek çocuklarda ve kız çocuklarında özellikle şiddetli karın ağrısına neden olabilen idrar yolu enfeksiyonu özellikle yaz aylarında karın ağrısı şikayetlerini arttırıyor.
  • Kabızlık: Çocuklarda uzun süren ve tekrarlayan kabızlık sorunu karın ağrısına yol açabiliyor.
  • Cerrahi Nedenler: Apandisit ve bağırsak düğümlenmesi gibi cerrahi müdahale gerektiren sorunlar da karın ağrısı nedenleri arasında yer alır.
  • Jinekolojik Nedenler: Genç kızlarda ergenlik dönemine girerken ilk kez adet olacaklarında karın ağrısı yaşanabilir; bu ağrılar dönemsel olarak tekrar edebilir.

Çocuklarda Karın Ağrısı Teşhisi

Çocuklarda karın ağrısına neden olan faktör açık bir şekilde belirlenemediği durumlarda kan testleri, idrar testleri, dışkı örneği analizi, X-Ray görüntülemesi yapılabilir. Bu testler sonucunda karın ağrısı nedenleri net bir şekilde belirlenir ve karın ağrısına neden olan sağlık sorununun tedavisi yapılarak çocuklar sağlığına kavuşturulur. Tedavinin kapsamı az önce de belirtildiği gibi karın ağrısına yol açan nedenlerle yakından ilgilidir. Çocukların yaşının büyük olması karın ağrısı teşhisi sırasında büyük kolaylık sağlar; uzmanlar karın ağrısının yerini, ne zaman başladığını, ne kadardır devam ettiğini öğrenebildikleri için daha hızlı müdahale edebilirler.

Çocuklarda Karın Ağrısı Nedeniyle Ne Zaman Doktorlara Başvurulmalı?

Karın ağrısı birçok farklı nedenden kaynaklanabileceği için kimi zaman ebeveynler çocuklarını doktora götürme konusunda ihmalkar davranabilirler. Ancak az sonra sıralayacağımız şartların oluşması halinde zaman kaybedilmeden tıbbı destek alınması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

  • Karın ağrısı şikayeti 24 saatten fazla sürüyorsa,
  • Karın ağrısı alt karın bölgesinde yaşanıyorsa,
  • Çocuklar genel bir halsizlik yaşıyorsa ve renkleri solduysa,
  • Uzun süre devam eden karın ağrısına kusma eşlik ediyorsa,
  • Kanlı ishal görülüyorsa,
  • Karın ağrısına ateş de eşlik ediyorsa,
  • Karın ağrısıyla birlikte idrar yaparken zorlanama başladıysa ve
  • Karın ağrısı yaşayan çocuklarda aynı zamanda ciltte kızarıklıklar da oluşmuşsa tıbbi destek alınmalıdır.

Çocuklarınızda sık sık karın ağrısı problemi yaşanıyorsa ve doktor muayeneleri sonucunda karın ağrısının farklı hastalıklarla ilişkisi bulunmamışsa küçük tedbirlerle çocuklarınızdaki karın ağrısı problemini önleyebilirsiniz.

  • Kabızlığı önlemek için çocuklarınızın bol lif içeren gıdaları tüketmesini, bol su içmesini ve aktif bir yaşam benimsemesini sağlayabilirsiniz.
  • Fazla gaz yapan yiyeceklerin tüketilmesini kısıtlayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun gazlı ve çok soğuk içecekler tüketmesini engelleyebilirsiniz.

Sonuç olarak; karın ağrısına neden olabilecek birçok farklı unsur olduğunu unutmamalısınız. İdrar yolu enfeksiyonu, mide üşütmesi, reflü, hava yutma, migren, stres, kullanılan ilaçların yan etkisi ve hatta okula gitme korkusu dahi çocuklarınızda karın ağrısı şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu sebeple karın ağrısı şikayetlerinin seyrini yakından takip etmeli, panik yapmamalı ancak tedbiri de elden bırakmamalısınız.