Çocuklarda Obezite Giderek Yaygınlaşıyor

Çocuklarda Obezite Giderek Yaygınlaşıyor

Obezite yalnızca yetişkinlerde görülen kronik bir hastalık değildir; maalesef hareketsiz yaşam ve beslenme bozuklukları nedeniyle çocuklarda da ortaya çıkabilir. 21. Yüzyılın en ciddi sağlık sorunları arasında gösterilen bu hastalık dünya genelindeki milyonlarca çocuğun sağlığını tehlikeye atar.

Fazla kilolu olan ya da obezite hastalığına yakalanan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde bu çocukların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de aynı sorunu yaşamaya devam ettikleri sonuçları elde edilmiştir. Aşırı kilo sorunu yaşayan çocukların bu hastalığa bağlı olarak oluşan metabolik hastalıklara yakalanma risklerinin büyük ölçüde arttığı da bilinmektedir.

Obezite hastalığının yol açtığı sorunların ciddiyetini göz önünde bulundurarak sizlerle önemli bilgiler paylaşmak istiyoruz. Çocuklarda obezitenin nedenleri ve nasıl önlenebileceğine dair önemli bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Çocuklarda Obezite Nedenleri

Çocuklarda obezite hastalığına yol açan tek bir neden bulunmaz; genetik yatkınlık, aşırı beslenme, yanlış beslenme, hareketsizlik, hormonal sebepler gibi farklı nedenlerin bir ya da birkaçı bir araya gelerek bu tehlikeli ve kronik hastalığa neden olabilir.

Obezite genetik faktörler doğrultusunda oluşabilse de ailesinde obezite hastalığı olan tüm çocukların bu hastalığa yakalanacaklarını söylemek doğru olmaz. Doğru yönlendirilen ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılan çocukların kilo kontrolleri sağlanabilir.

Çocuklarda obezite hastalığına yol açan temel neden enerji tüketimi ve enerji yakımı arasındaki dengesizlik olarak ön plana çıkar. Çocuklar giderek daha yüksek kaloriye sahip, daha yağlı ve daha şekerli gıdalar tüketmeye başlamışlardır. İhtiyaçları olan temel gıdalardan daha fazlasını tüketmeleri ve giderek hareketsiz bir yaşam sürmeleri onların aşırı kilo almasına yol açar.

Çocuklarda obeziteye neden olabilen bir diğer unsurun hormonal sorunlar olduğu kabul edilir. Aşırı kilo sorunu yaşayan çocukların kan tahlilleri mutlaka yapılmalı ve kilo almalarının ardındaki metabolik nedenler ortaya çıkarılmalıdır.

Obezite salt fiziksel nedenlerden ötürü meydana gelmez; çocuklardaki yeme bozuklukları ve çocukların yetiştiği sosyo – kültürel çevre de onların beslenme yanlışları yaparak kilo almasına neden olabilir.

Obezitenin Zararları

Obezite hastalığına sahip çocukların uzun dönemde sağlıklı kilo değerlerine sahip yaşıtlarına göre daha çok sağlık problemi yaşama riskleri bulunur. Aşırı kilolu olma zaman içerisinde çocukların özgüvenini azaltır, toplumdan soyutlanmalarına yola açar ve aynı zamanda ciddi hastalıkların oluşumunu da tetikler.

  • Yapılan araştırmalara aşırı kilolu çocukların sinir hasarına, böbrek yetmezliğine ve göz hastalıklarına neden olabilen diyabet hastalığına yakalanma riskini arttırdığını gösterir.
  • Aşırı kilolu çocukların yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon değerleri ileriki yıllarda kalp krizi ve felç gibi hastalıkların oluşumunu tetikler.
  • Obezite hastalığı olan çocukların uyku bozuklukları yaşama ihtimallerinin arttığı bilinir. Özellikle gece uykusu sırasında nefes durması olarak bilinen uyku apnesi; ciddi sonuçlara ve hatta ani ölümlere neden olabilir ve obezite nedeniyle ortaya çıkma riski yükselir.
  • Aşırı kilolu çocuklarda eklem ağrıları görülür. İskelet sistemi sağlığına olumsuz etki eden aşırı kilo, çocukları hareketsizliğe sevk edebilir. İlerleyen dönemlerde aşırı kilolu çocuklarda fıtık oluşumları gözlenebilir.

Obeziteden Korunmak İçin Sağlık ve Hareketli Bir Yaşam Seçilmelidir

Obezite hastalığına yakalanan çocukların öncelikle genel sağlık muayenelerinin yapılması ve obeziteye neden olan kişisel faktörlerin belirlenmesi gerekir. Obezite tedavisi kişiye özel planlanırsa yüksek oranda başarı sağlanır. Ancak obezitenin tedavisi ve önlenmesi için çocuklarla birlikte ebeveynlerin de bilinçlendirilmesi gerekir.

  • Çocuklar mümkün olduğunca hazır ve paketli gıdalardan uzak tutulmalıdır.
  • Sebze, meyve ve lif içeren sağlıklı besinler tüketilmelidir.
  • Sağlıklı yağlarla sağlıklı pişirme teknikleri bir araya getirilmesi ve çocukların aşırı kalori tüketmesi engellenmelidir.
  • Hareket düzeyinin arttırılması için çocuklar spora teşvik edilmeli, ailecek yapılan aktiviteler sıklaştırılmalı ve çocukların bilgisayar ya da televizyon önünde geçirdikleri zaman dilimleri kısıtlanmalıdır.