Çocukluk Çağında Uygulanan Aşılar

Çocukluk Çağında Uygulanan Aşılar

Doğal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren, ölümcül hastalıklara karşı koruyan ve antibiyotik direncinin yayılmasını engelleyen aşılar bebeklik döneminden itibaren düzenli olarak takip edilmelidir. 0 – 18 yaş arasındaki çocukların büyüme takiplerine mutlaka aşı takipleri de dahil edilmeli ve çocuklar olası hastalıklara karşı korunmalıdır. Bu yazımızda çocukluk çağında uygulanan aşılarla ilgili önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Hepatit B (Hep-B) Aşısı

Bebek doğar doğmaz, doğduktan 1 ay sonra ve 6. ayını tamamladığında yapılan Hepatit B aşısı; hepatit B virüsünden üretilen, kas içerisine uygulanan ve inaktif yapıda bir aşıdır. Hepatit B enfeksiyonları ileriki dönemde siroz ve karaciğer yetmezliği gibi olumsuz sonuçlara neden olabileceği için doğumdan hemen sonra ve takip eden dönemlerde çocuklar Hep-B aşısı olmalıdır. Aşılamadan sonra aşının vurulduğu bölgede ağrı, hafif ateş, halsizlik ve bağ ağrısı gibi yan etkiler oluşabilir.

Verem (BCG) Aşısı

“Bacillus Calmette Guerin” (BCG) aşısı deri içerisine uygulanan ve verem enfeksiyonuna karşı koruyucu niteliğe sahip olan canlı bir aşıdır. 2. ayını dolduran bebeklere yapılır ve takibinde yeniden aşı yapılmasına gerek yoktur. Bu aşı erken dönemde yapıldığında etkisini gösterir; bu nedenle 6 yaşına kadar aşılanmamış çocuklara BCG aşısı vurulması önerilmez.

DaBT – İPA – Hib
(Difteri, Boğmaca, Tetanos, İnaktif Pollo, Hemofilus İnfluenza Tip B Aşısı) (Beşli Karma Aşı)

2., 4. ve 6. ayın sonunda uygulanan beşli karma aşının pekiştirmesi 18. ayın sonunda gerçekleştirilir. Kas içerisine uygulanan aşılar arasında yer alan beşli karma aşısı vurulduktan sonra ateş, aşı yerinde ağrı ve şişlik gibi yan etkilere neden olabilir.

Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA)

Zatürre aşısı olarak da bilinen Konjuge Pnömokok aşısı menenjit ve septisemi gibi hastalıklara karşı da koruyucu etkiye sahiptir. Aşının orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini azalttığı da bilinmektedir. 2., 4. ve 6. ayın sonunda uygulanan aşının pekiştirme zamanı ise 12. aydır.

Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı (KKK)

12. ve 18. ay sonunda uygulanan KKK aşısı ilköğretim 1. sınıftayken de uygulanmaktadır. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli görev üstlenen bu aşı sonrası hafif ateş, döküntü ve lenf bezlerinde şişme gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. KKK aşısı farklı sağlık problemleri olan çocuklara uygulanmadan önce mutlaka uzman doktorların görüşleri alınmalıdır.

Çocuk Felci Aşısı (Oral Polia – OPA)

Erken yaşlarda ortaya çıkan ve sakatlıkla sonuçlanabilen etkiler yaratan Polio virüsüne karşı koruyucu nitelikte olan OPA aşısı bebek 6. ayını doldurduğu zaman diliminde uygulanır.

Rotavirüs (RVA)

Mide ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açan rotavirüse karşı aşılama 2000’li yılların ortalarından itibaren rutin olarak uygulanmaktadır. Ağız yoluyla uygulanan aşı sonrası çocuklar hemen beslenebilirler. Bebeğin kusması halinde aşının tekrarına gerek yoktur. 1., 2. ve 4. ay sonunda olmak üzere toplamda 3 doz RVA aşısı uygulanır.

Meningokok (KMA4) Aşısı

Çocuklarda menenjite neden olabilen Neiseria Menengitidis adlı mikroorganizmanın yol açtığı menenkokosemi hastalığına karşı koruma amacıyla Meningokok aşısı yapılır. Bu hastalık hızla ilerleyebilen; zihinsel ve bedensel gelişim geriliğine neden olabilen ve aynı zamanda ölümle sonuçlanma riski bulunan bir özellik taşır. Bu aşının 2 yaş altı bebeklere 2 doz şeklinde uygulanması önerilmektedir.

Çocuklarınızın Aşı Takibini İhmal Etmeyin

Çocukların bağışıklık sistemini destekleyen ve tehlikeli hastalıkların oluşması önünde kalkan görevi yapan aşıları mutlaka yakından takip edin. Uzman doktorların direktifleri doğrultusunda aşıları aksatmadan çocuklarınızın olası sağlık problemlerini engelleyin. Çocuğunuzun özel bir sağlık problemi söz konusu olduğunda mutlaka uzmanlara bu konu ile ilgili gerekli bilgileri vermeyi ihmal etmeyin.