Koronavirüs Mitleri

Koronavirüs Mitleri

Tüm dünya ve ülkemiz koronavirüsle mücadele ederken, sosyal medyada dolaşan bilimsellikten uzak birçok bilgi kafa karıştırıyor. Koronavirüsteki doğru bilinen yanlışları sizler için derledik.

KLOR VİRÜSLERİ ÖLDÜRÜR!

Alkol veya klor içeren ürünler vücuttaki virüsleri öldürmez. Bu ürünler özellikle gözlere veya ağza girerse zarar verebilir. Bu kimyasallar sadece yüzeyleri dezenfekte etmek için kullanılmalı, cilt ile temasından kaçınılmalıdır.

SARIMSAK KORONAYA KARŞI KORUR

Sarımsak koronavirüse karşı korur. Bazı araştırmalar, sarımsağın bazı bakteri türlerinin büyümesini yavaşlatabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, sarımsağın insanları Covid-19’dan koruyabildiğine dair bir kanıt yoktur. Bunun yanış sıra C vitamini almak, eteri yağlar, gümüş kolloid, susam yağı, zencefil, adaçayı veya her 15 dakikada bir su yudumlamak gibi birçok yöntem de Covid-19’a karşı koruma sağlayamaz. En iyi yaklaşım, el yıkamak ve kalabalık ve kapalı mekanlardan kaçınmaktır.

YAŞLILAR KAPAR, ÇOCUKLAR YAKALANMAZ

Covid-19, çocuklar dahil tüm yaş gruplarına bulaşabilir. 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları olanlar daha büyük risk altında olsa da, çocukların enfekte olma olasılığının yüksek olduğunu ancak semptomlarının hafif seyrettiğini gösteren birçok vaka mevcuttur.

MASKE KORUR

Maske takılmasının Covid-19’a karşı koruyucu bir önlem olup olmadığına dair tartışmalar devam ederken Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaptığı son açıklamasında, toplum genelinde herkesin yüz maskesi takmasının virüsün yayılıma hızını azaltabileceğini bildirdi.

EL KURUTMA MAKİNELERİ KORONAVİRÜSÜ ÖLDÜRÜR

El kurutma makineleri koronavirüsü öldürmez. Kendinizi ve diğerlerini virüsten korumanın en iyi yolu, ellerinizi sabun ve su ile en az 20 saniye doğru şekilde yıkamaktır.

VİRÜS 10 DAKİKADA BULAŞIR

Virüs bulaşmış bir hasta ile ne kadar uzun süre aynı ortamda kalınırsa, virüsü kapma olasılığı da o kadar yüksektir. Ancak 10 dakikadan çok daha kısa sürede de bu virüsün kişiden kişiye bulaşması mümkündür.

TERMAL KAMERALAR VİRÜSÜ TESPİT EDEBİLİR

Havalar ısınınca virüs de ölecek. Soğuk algınlığı ve grip gibi bazı virüsler soğuk aylarda daha kolay yayılır. Ancak hafif hale gelmeleri virüsün tamamen durduğu anlamına gelmez. Bilim insanları sıcaklık değişikliklerinin Covid-19’un davranışını nasıl etkileyeceğini bilmiyorlar. Korona virüsünün dünyadaki en ölümcül hastalık olduğuna dair bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır.

YÜKSEK ISI HASTALIĞI ENGELLER

Kendinizi güneşe veya 25 ° C’den yüksek sıcaklıklara maruz bırakmak koronavirüs hastalığını engellemez. Hava ne kadar güneşli veya sıcak olursa olsun COVID-19’u yakalayabilirsiniz. Sıcak havaya sahip ülkeler Covid-19 vakaları bildirmiştir. Tam tersi şekilde, soğuk hava ve karın virüsü öldüreceği düşüncesi de yanlıştır. Kendinizi korumak için ellerinizi sık sık ve iyice temizlediğinizden emin olun ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunmaktan kaçının.

HASTALANIRSANIZ GERİ DÖNÜŞÜ YOK

Covid-19 insanların sadece küçük bir yüzdesi için ölümcüldür. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yakın tarihli raporunda Covid-19 vakalarının yüzde 80.9’unun hafif olduğu bildirilirken, WHO da insanların yaklaşık yüzde 80’inin hastanede tedavi gerektirmeyecek şekilde, hafif semptomlarla hastalığı atlattığını duyurdu. Dolayısıyla yeni koronavirüse yakalanmış olmak, yaşam boyu bu virüsün vücudunuzda olacağı anlamına gelmez. Covid-19 pozitif tanısı alan insanların çoğu, virüsü vücutlarından atabilir ve destekleyici bakım sayesinde iyileşir.

SİVRİSİNEK ISIRIĞINDAN BULAŞABİLİR

Bugüne kadar, yeni koronavirüsün sivrisinekler tarafından bulaşabileceğini gösteren hiçbir bilgi veya kanıt bulunmamaktadır. Yeni koronavirüs, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen damlacıklar veya burundan damlama veya tükürük damlacıkları yoluyla yayılan bir solunum virüsüdür.